Pelitietokone halvalla – Ostajan opas

Vanha sanonta kuuluu, että jos haluaa halpaa ja hyvää, niin täytyy ostaa kaksi tuotetta. Se ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Pelitietokone on mahdollista kasata tai ostaa myös halvalla, kunhan tietää mitä tekee.

Paljonko pitää lompakosta löytyä rahaa, että saadaan laadukkaita osia eikä halvimpia mahdollisia mitkä eivät välttämättä kestä käyttöä? Onko halpa ja hyvä liian hyvää ollakseen totta?

Tässä ostajan oppaassa käsittelemme miten hankitaan itse kasattu tai valmis pakettikone halvalla siten, että pelikokemuksesta saadaan kuitenkin laadukas.

Muutama sana budjettikoneista

  • Hyvä pelitietokone halvalla ei ole mahdoton ajatus. Sen ei tarvitse sisältää maailman tehokkainta laitteistoa, jotta se tarjoaa kunnon suorituskyvyn.
  • Tämän hetken paras näytönohjain, Nvidia GeForce RTX 3060 TI, ei pysty kilpailemaan RTX 3090 TI:n kanssa suorituskyvyltään, mutta hyvä uutinen on se, että ei tarvitsekaan! Edellä mainittu RTX 3060 TI tarjoaa jo loistavaa suorituskykyä erittäin kompetenssiin hintaan.
  • Osa vanhoista i7 prosessorimalleistakin tarjoaa vielä erittäin sulavaa pelimukavuutta.
  • Usein kalleimmissa pelitietokone malleissa on paljon sellaista laitteistoa, joka ei suoranaisesti vaikuta suorituskykyyn niin paljoa. Esimerkiksi kallis ja hieno koppa, ledivaloja, vesijäähdyttimiä ja sellaisia. Kun tiedät mistä tinkiä, pääset miellyttävään ja juuri sinulle mukavaan lopputulokseen!
  • Budjettikoneissa, on ne sitten valmiita paketteja tai itse kasattuja, on tingitty juuri näistä ominaisuuksista ja keskitytty vain suorituskykyyn.
  • Tämän hetken yksi maailman suosituimmista peleistä, Counter-Strike: Global Offensive, ei tarvitse esimerkiksi hirveän tehokasta näytönohjainta, vaan peli keskittyy enemmän prosessorin tehokkuuteen. Saat tehokkaalla prosessorilla pelissä loistavan suorituskyvyn, ja voit tinkiä muista ominaisuuksista.
  • Jos taas aikomuksesi on pelata graafisesti hienoja pelejä, ei prosessoriin kannata niinkään panostaa täysillä, vaan näytönohjaimeen. Alle 1000 eurolla saa nykyään jo loistavia koneita, käytettynäkin!
  • Muista, että jos tingit koneen ominaisuuksista, voit sillä rahalla hankkia itsellesi loistavia oheislaitteita! Esimerkiksi pelituolin, näppäimistön, hiiren, näytön. Nämä kaikki parantaa pelimukavuuttasi!

Kannattaako pelitietokone kasata itse vai tilata pakettina?

Kannattako kone sitten kasata itse vai tilata suoraan ns. valmiina pakettina? Kummassakin vaihtoehdossa on tietysti omat hyvät puolensa. Varsinkin jos olet aloittelija niin helpompi vaihtoehto on ostaa valmiiksi kasattu paketti. Tässä vaihtoehdossa ei yleensä hirveästi voi mennä pieleen ja aikaa ei tarvitse käyttää sopivien osien metsästämiseen. Valmis paketti on myös helppo valinta jos haluaa päästä nopeasti pelaamisen makuun.

Joidenkin kauppojen sivuilla on myös valmis hakutyökalu jonka avulla sinun tarvitsee vain syöttää pelaamasi peli ja omat asetukset näytön tarkkuudesta niin hakutyökalu etsii sopivan paketin valmiiksi sinulle. Helppoa eikö totta! Jos sinulta taas löytyy tietoa prosessoreista, emolevyistä ja muista tietokoneen osista niin siinä tapauksessa kannattaa miettiä pelitietokoneen kokoamista itse. Tämä on työläämpi vaihtoehto, mutta palkitsevampi.

Itse kokoamalla voit myös päästä edullisempaan lopputulokseen kuin valmiin paketin valinnalla. Voit seurata liikkeiden ilmoittamia tarjouksia komponenteista ja tehdä hyviä löytöjä. Voit myös löytää käytettyjä hyväkuntoisia osia jotka ovat uutena maksaneet selvästi enemmän mutta käytettynä ovat vielä hyvää laatua vähän vanhempanakin. Ja näissä hinta voi olla enää murto-osan uudesta vastaavasta joten kannattaa seurata netin myyntipalstoja myöskin!

Kannettava vai pöytätietokone pelaamiseen?

Tätä kysymystä miettii varmasti moni. Jos pelaat vain yhdessä paikassa niin valitse silloin pöytäkone. Pelaaminen on paljon mukavampaa kun on iso näyttö eikä läppärin 15 tuuman suht pieni näyttö. Lisäksi pöytäkonetta voi päivitellä osa osalta, läppärissä tämä on vaikeaa, ehkä muistia pystyy lisäämään. Pöytäkoneessa myös jäähdytys toimii paljon paremmin kuin kannettavassa sekä muunneltavuus kaikin puolin helpompaa kuin kannettavassa.

Kannettavan ehdottomia etuja ovat tietysti siirreltävyys paikasta toiseen. Jos reissaat todella paljon ja sinulla on päivässä useita toimettomia tunteja, voi kannettava soveltua paremmin pelaamistarkoitukseen. Pelaamiseen tarkoitetuissa kannettavissa on usein jouduttu kuitenkin tekemään kompromisseja niin akun keston, kuin laitteen painonkin suhteen. Koska pelaamiseen tarvitaan suurempitehoisia komponentteja, niin peliläppärin paino on normaaliin käyttöön suunniteltua konetta selvästi isompi.

Tämä aiheuttaa myös sen että akku ei nykyisellä teknologialla tahdo kestää kovinkaan kauan eli laite saa olla usein virtajohdon jatkona. Jos nämä puutteet on valmis hyväksymään, niin halvasta kannettavasta pelitietokoneestakin saa kuitenkin itselleen ihan kelpo koneen pelikäyttöön. Molemmilla on omat hyvät puolensa, mutta pöytäkone soveltuu paremmin samassa paikassa pelailuun ja kannettava siinä tapauksessa jos reissaa paljon.

Pelitietokoneen valinta – Mihin osiin kannattaa keskittyä?

Pelitietokonetta kasatessa tai valmista pakettia valitessa on hyvä keskittyä tiettyihin asioihin jotka vaikuttavat laadukkaaseen ja hyvään pelikokemukseen. Näytönohjain on varmasti yksi tärkeimmistä komponenteista johon tulee kiinnittää huomiota. Mitä tehokkaampi näytönohjain on, sitä sujuvammin pelit pyörivät. Toinen tärkeä asia on riittävän tehokas prosessori. Tässäkään ei kannata kitsastella sillä alitehoisella prosessorilla nykyajan huippugrafiikoilla olevat pelit eivät jaksa pyöriä kunnolla.

Aivan kaikkea ei ole järkevä hankkia mahdollisimman kalliilla. Kun halvalla rakennetaan pelikone tai ostetaan valmis paketti niin joissain asioissa joutuu tekemään kompromisseja. Yksi tällainen voisi olla tietokonekotelon näyttävyys. Se on järkevä kohta säästää koska kopan ulkonäöllä ei ole muuta kuin visuaalista merkitystä. Toki kannattaa valita sellainen koppa missä on hyvä jäähdytys koska silläkin on vaikutus koneen toimintaan.

Näytönohjaimen (GPU) valinta

Jos aiot pelata vähänkään raskaampia pelejä, on näytönohjaimen valintaan kiinnitettävä huomiota. Suosituimmat näytönohjaimen valmistajat ovat Nvidia ja AMD, joista Nvidia on suurin ja tunnetuin. Näytönohjaimen keskeisimmät osat ovat grafiikkasuoritin ja näyttömuisti, jotka yhdessä käytännössä sanelevat sen tehon. Erityisen paljon näytönohjaimelta vaaditaan tehoa jos pelaat esimerkiksi VR-lasien kanssa tai hyvin raskaita pelejä. Varsinkin uudet pelit hyvillä grafiikoilla ovat raskaita.

Mitä suurempi ja tarkempi näyttö sinulla on käytössäsi, sitä tehokkaamman näytönohjaimen järjestelmä vaatii koska pikseleitä on enemmän. Lisäksi jos sinulla on käytössäsi enemmän kuin yksi näyttö, varmista että näytönohjaimessa on liitäntöjä enemmän kuin yksi. Näytönohjainta valitessa on kuitenkin hyvä olla tarkkana sillä kaikki erilliset näytönohjaimet eivät ole suunniteltu pelaamiseen vaan on olemassa esimerkiksi kuvankäsittelyyn omia näytönohjaimia.

Muistin (RAM) valinta

RAM-muistiksi kutsutaan tietokoneessa olevaa keskusmuistia. Sillä tarkoitetaan tietokoneen työmuistia, johon tietokoneen ohjelmat ja pelit latautuvat niiden käynnistyessä. Jotta pelit pyörisivät kunnolla, täytyy keskusmuistia olla tietty määrä vapaana. Peleissä olevissa laitteistovaatimuksissa on yleensä ilmoitettu keskusmuistin vähimmäismäärä ja suositeltu muistimäärä, jolla peliä voi pelata täysipainoisesti. Vaikka keskusmuistin määrä kertoo paljon myös suorituskyvystä, muisteissa on myös muita eroja.

Uusimmissa muistikomponenteissa on teknologiaa joka hyödyntää paremmin muistia, jolloin muisti on nopeampaa. Käytännössä tämä näkyy siten, että mitä enemmän ja nopeampaa muistia on käytössä, sitä sulavammin pelit ja ohjelmat toimivat. Tämä näkyy myös lyhyempinä lataustaukoina esimerkiksi pelitallennuksia tai pelien kenttiä ladattaessa. Vähimmäismääränä pelitietokoneen keskusmuistille voidaan sanoa 8 GB, mutta mieluusti se saisi olla paljon suurempikin, esimerkiksi 256 GB.

Prosessorin (CPU) valinta

Suoritin eli prosessori on tietokoneen se osa, jossa laskutoimitukset eli tietokoneelle annetut käskyt käsitellään. Tässä asiassa pätee viisaus mitä enemmän tehoa on käytössä, sitä sujuvammin pelit pyörivät. Suorittimessa on niin sanottuja ytimiä, joita pelikäytössä tulisi olla vähintään neljä. Tämän päivän huippusuorittimissa niitä on peräti 16 kappaletta parhaimmillaan. Kannattaa myös ottaa huomioon että pelikäytössä suoritin kuumenee selvästi enemmän.

Hyvä jäähdytys on siis erittäin tärkeä osa hyvää pelikokemusta, ja se tulee järjestää asiaankuuluvasti. Hyvästäkään suorittimesta ei nimittäin ole iloa jos se ylikuumenee. Kannettavissa pelikoneissa tulee usein ongelmaksi riittävä jäähdytys koska ohueen kuoreen ei saada mahtumaan tarpeeksi isoa tuuletinta. Pöytäkoneissa tätä ongelmaa ei yleensä ole. Pelikäytössä suoritin on tärkeä komponentti, mutta ei niin tärkeä kuin näytönohjain.

Muut oheistarvikkeet – näytöt, hiiret, näppäimistöt

Nyt kun olet tehnyt valintasi halvan pelitietokoneen kanssa, seuraavaksi sinun tulee valita oheistarvikkeet: näyttö, hiiri, näppäimistö, headset, hiirimattokin. Ilman niitä et pysty pelaamaan, ja ne viimeistelevät täydellisen pelaajakokemuksesi! Tässä toimituksen vinkit näiden hankintaan, lyhyesti:

Näppäimistö

Näppäimistöjä on mekaanisia ja ei-mekaanisia. Tämä on lähinnä tuntumakysymys, mitään pelillistä hyötyä et siitä saa. Suurin osa pelinäppäimistöistä on mekaanisia, antaen hyvän tuntuman sormille. Näppäimistöä valitessasi kannattaa miettiä haluatko täysikokoisen vai pienemmän mallin. Tenkeyless-malli on suosituin pelinäppäimistömalli, siitä puuttuu nuolinäppäimet sivusta, jättäen tilaa hiirimatolle enemmän.

Hiiri

Hiireksi kannattaa valita optinen pelihiiri – nykyään nekin alkavat olemaan jo langattomia. Hiiri kannattaa valita sen perusteella, mikä juuri sinulle on mukavin käteen. Hiiriä on saatavilla monenkokoisia, ja se on tärkein ensiaskel.

Hiirimatto

Hiirimatoksi kannattaa valita sellainen, joka palvelee sinua parhaiten. Jos sinun hiiren dpi arvot ja sensitivity on kova, ei kannata välttämättä hankkia fyysisesti jättikokoista mattoa, vaan tyytyä pienempään. Monelta eri merkiltä on erilaisia malleja – niissä ei hirveästi ole eroja.

Kuulokkeet

Pelikuulokkeita löytyy myös tuhansia ja tuhansia. Halvimmat kiinamallit eivät ole välttämättä paras mahdollinen ratkaisu – sillä haluathan kuulla jos vihollinen etenee selässäsi. Kannattaa valita sellainen malli, joka menee korviesi ympärille mukavasti, eikä aiheuta päänvaivaa esimerkiksi silmälasien kanssa! Kuulokkeiden oman mikrofoninkin äänenlaatu kannattaa tsekata etukäteen esimerkiksi katsomalla netistä – ethän halua kuulostaa robotilta kavereittesi kanssa!

Pelitietokone halvalla – yhteenveto

Pienellä budjetilla on mahdollista saada ihan käypä laitteisto pelaamista varten. Jos olet liikkuvaa sorttia ja matkustat paljon ja haluat pelata hyvillä laitteilla myös reissussa, niin siinä tapauksessa kannattaa katsoa kannettavia pelikoneita. Muussa tapauksessa kannattaa ehdottomasti panostaa pöytäkoneen hankintaan. Pöytäkonetta on paljon helpompi päivittää eri komponenttien osalta myöhemmässä vaiheessa jos tarve vaatii. Pöytäkoneella pelaaminen on myös sujuvampaa kuin kannettavalla.

Pääsyynä on se että pöytäkoneessa toimii jäähdytys paljon paremmin ja komponentit kestävät aikaa paremmin kuin kannettavassa. Jos sinulta löytyy asiantuntemusta niin kannattaa koota itse pelisetti niin saa juuri niin hyvän kuin haluaa. Asiantuntevista liikkeistä löytyy myös palveluja joilla voit ostaa myyjän kokoamaan settiä. Näytönohjain on tärkein komponentti pelikonetta kasattaessa. Siinä ei kannata liikaa tuijottaa halpaa hintaa.

Myös riittävän tehokas prosessori on toinen tärkeä komponentti, mikä olisi hyvä olla riittävällä tasolla. Jostain pitää kuitenkin tinkiä kun pienellä budjetilla ollaan liikenteessä. Tietokonekotelon ulkonäkö on oiva paikka säästää muutama euro tinkimättä suorituskyvystä. Jos ei pelaa raskaita pelejä niin toinen säästön paikka voisi olla keskusmuistin määrä. Toivottavasti tästä osto-oppaasta oli apua pelikoneen valintaan ja löydät sopivan kokoonpanon itsellesi.